matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
123:
oblicz calke
1
∫
(1+p
2
)
2
bardzo prosze o pomoc w obliczeniu tej calki
30 lis 14:21
Mila:
∫U{1+x
2
−x
2
}{(1+x
2
)
2
dx=
1+x
2
x
2
=∫
dx−∫
dx =
(1+x
2
)
2
(1+x
2
)
2
1
1
2x
=∫
dx−
∫x*
dx
(1+x
2
)
2
(1+x
2
)
2
dokończysz?
30 lis 15:23