.
Piotr 10: Spośród wierzchołków trójkąta równobocznego o boku 6 i środków jego boków wybrano losowo 3
punkty. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrano punkty będące wierzchołkami trójkąta o polu
Ω − zbiór 3−elementowych kombinacji zbioru 6−elementowego
A − wybranie punktów będących wierzchołkami trójkąta o danym polu.
IAI=4
Jednak w kluczu jest, że IAI=6
Proszę o pomoc
30 lis 14:18
Hajtowy: Trójkąty o polu równym połowie ABC:
ACF,ACE,BCF,BCD,ABE,ABD.
D to środek AC,
E to środek BC
F to środek AB.
No więc jest ich 6

Stąd też |A| = 6
30 lis 14:21
-:):
a Ω Twoi zdaniem dobrze ... czy każde trzy tworzą trójkąt ?
(chyba, że specyficzny ... o polu równym 0)
30 lis 14:23
Piotr 10: Nie wiem, dla mnie moje rozwiązanie wyglada dobrze
30 lis 14:24
Hajtowy: |Ω| jest dobrze.
|A|=6 −> wyjaśnienie wyżej.
30 lis 14:26
Piotr 10: Zaraz zobaczę, odpocznę sobie, bo ten dział mnie denerwuje
30 lis 14:28
Mila:
| | 1 | | 3√3 | | 9√3 | |
PABD= |
| *6* |
| = |
| takich Δ szukasz. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
|Ω|=liczba wyborów 3 punktów z 6.
Sprzyjające wybory to wierzchołki 6 Δ.
30 lis 15:16
Piotr 10: Ok dzięki
30 lis 15:19