rownania-uklad
tadam: rozwiąż algebraicznie układ równań:
{Ix−1I+3IyI=5
{I2−2xI+2=I6yI
30 lis 14:08
ICSP: Podstaw t = |x−1| oraz u = |y|
Zatem
t + 3u = 5
2t + 2 = 6u
Dalej już prosto
30 lis 14:13
tadam: teraz to naprawdę wychodzi bardzo łatwo

a mam jeszcze problem z przykładami gdzie x i y są w jednym module np.:
{Ix−yI−y=2
{x−3y=6
30 lis 14:23
ICSP: Wyznacz z drugiego y i wstaw do pierwszego.
30 lis 14:24
tadam: {y=x/3−2
{Ix−x/3+2I−x/3+2=2
{y=x/3−2
{I2/3x+2I=x/3
nie wiem co dalej
30 lis 14:36
ICSP: Drugie równanie ma w sobie tylko niewiadomą x − możesz je rozwiazać
30 lis 14:43
tadam: a to nie bedzie sprzeczność?
I2/3x+2I=x/3 − z tego wynika, że wartość w module musi być większa niż x/3
30 lis 14:46
ICSP: To będzie sprzeczność. Czyli cały układ równań jest sprzeczny
30 lis 14:48