| dx | ||
∫ | ||
| 3x2+2x+1 |
| 1 | ||
podstawiłam za t=√3x+ | i otrzymałam | |
| √3 |
| 3 | dt | |||||||||||
∫ | ||||||||||||
| 2√3 |
|
| 3x+1 | ||
wyszedł mi wynik __arctg | , tylko nie wiem co powinnam wpisać w miejsce __. Na | |
| √2 |
| 3 | 1 | |||
pewno | * coś. Tylko nie wiem jak na to spojrzeć. w odpowiedziach jest | |||
| 2√3 | √2 |
pewnie się gdzie pomyliłam w liczeniu
| dx | 1 | dx | ||||
J = ∫ | = | ∫ | = | |||
| 3*x2 + 2*x + 1 | 3 | x2 + 2*x/3 + 1/3 |
| 1 | dx | ||
∫ | |||
| 3 | (x + 1/3)2 + 2/9 |
| 1 | √2 | dt | √2 | 9 | dt | |||||||
J = | * | ∫ | = | * | ∫ | = | ||||||
| 3 | 3 | 2/9*t2 + 2/9 | 9 | 2 | t2 + 1 |
| √2 | √2 | 3*x + 1 | |||
*arctg(t) = | *arctg | + C | |||
| 2 | 2 | √2 |