matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy ?
monika94:
hej. Mam problem z czymś takim : obliczyc : log
9
tg π/6= log
9
√
3
/3 . Wiem, że tg π/6 jest równy
√
3
/3. Ale co z tym zrobić dalej
30 lis 13:57
call:
= log
9
√
3
/3 Znana własność:
x
log
p
(
) = log
p
x − log
p
y
y
skorzystaj z niej.
30 lis 14:58
Janek191:
π
√
3
1
log
9
tg
= log
9
= log
3
2
=
1
2
log
3
(
√
3
)
−1
=
6
3
√
3
1
1
1
1
= (−1)*
log
3
√
3
= −
*
= −
2
2
2
4
30 lis 17:10
mała:
a nie jest to sobie równe czyli wychodzi tożsamość
30 lis 18:48