uklad rownan
Hope: rozwiąż algebraicznie układ równań:
{Ix−1I+3IyI=5
{I2−2xI+2=I6yI
30 lis 13:45
Hope: pomoże ktoś? nie wiem jak to zrobić a mam kilka podobn ych przykładów jeszcze, tylko ten cały
czas wychodzi mi na sprzeczność
30 lis 13:57
pigor: ..., np. tak : z definicji i własności modułu liczby |a| , np.
tak :
{ |x−1|+3|y|=5 /*2 i |2−2x|+2=|6y| ⇔ { 2|x−1|+6|y|=10 i 2|x−1|−6|y|=−2 /± stronami ⇔
⇔ { 4|x−1|= 8 i 12|y|= 12 ⇔ { |x−1|= 2 i |y|= 1 ⇔ { (x−1=−2 lub x+1=2) i y=0 ⇔
⇔ x= −1 i y=0) lub (x=1 i y=0) ⇔
(x,y)= (−1,0) lub
(x,y)= (1,0) . ...
30 lis 15:54