całka
Wesołydar: Mam problem z dwiema całkami:
a) (Całka) 3x1+9x dx Ciężko mi tutaj coś podstawić, bo cokolwiek próbuję, to
wychodzi coś bardziej skomplikowanego.
b) (Całka) ex * 1ex + 1 Czy tutaj da się podstawić ex + 1?
Bardzo proszę o pomoc
30 lis 13:35
Wesołydar: podbijam
30 lis 13:53
Wesołydar: .
30 lis 15:35
sushi_ gg6397228:
zrob podstawienie
a) t= 3x
b) t= ex
30 lis 16:00
dar: w b) się zgadza, ale a a) po podstawieniu 3x mam dt=3x * ln3 co sie w żaden sposób nie
redukuje. Co mam w takim przypadku zrobić?
30 lis 16:40
Krzysiek: 9x=(3x)2
i korzystasz z funkcji arctg.
30 lis 16:48
sushi_ gg6397228:
ln3===jest stała, wiec wywalmy przed całke i dostajemy
| | 1 | |
∫ |
| dt−−> a to juz znajoma całka |
| | 1+t2 | |
30 lis 16:48
Wesołydar: Więc wynik to ln3 * arctg(3x) + C ?
30 lis 17:36
Menasz: W odpowiedziach mam na początku 1ln3. Jak do tego dojść?
30 lis 18:00
Krzysiek: t=3x
dt=3xln3dx
1/(ln3)dt=3xdx
30 lis 18:52