proszę :)
Weronika: Dane są okręgi x2 +y2 +8x + 2y + 1 = 0 i (x − 2)2 + (x − 2)2 + (y − 7)2 = m2b− 2m +1.
Wyznacz m tak, aby te okręgi miały co najmniej jeden punkt wspólny.
30 lis 13:23
-:):
x
2+8x+16−16+y
2+2y+1−1+1=0
(x+4)
2+(y+1)
2=16
zatem pierwszy okrąg ma środek S
1=(−4,−1)
W równaniu drugiego okręgu pewnie zdublowałaś te (x−2)
2 
?
30 lis 14:00
Hajtowy: x
2 +y
2 +8x + 2y + 1 = 0
Bez żadnych wzorów skróconego mnożenia można to zrobić

−2a=8
a=−4
−2b=2
b=−1
c=1
Mając tablice matematyczne przed sobą od razu widać, że środek okręgu S=(−4;−1)
30 lis 14:06
Weronika: tak xD
30 lis 14:09
Weronika: i bez tego b przy m
30 lis 14:09
-:):
... jak kto woli Hajtowy
30 lis 14:13
-:):

... i teraz układ nierówności
30 lis 14:18
Gustlik: Są wzory na środek i promień okręgu, nie potrzeba się męczyć wzorami skróconego mnożenia:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0
x
2 +y
2 +8x + 2y + 1 = 0
r=
√(−4)2+(−1)2−1=4
S
1=(−4, −1), r
1=4
(x − 2)
2 + (y − 7)
2 = m
2− 2m +1
x−2=0 ⇔ x=2
y−7=0 ⇔ y=7
S
2=(2, 7), r
2=
√m2− 2m +1=
√(m−1)2=|m−1|, m−1≠0 ⇔ m≠1 (aby nie był to punkt)
Aby okręgi miały co najmniej jeden punkt wspólny, to:
|r
1−r
2|≤|S
1S
2|≤r
1+r
2
S
1S
2→=[2−(−4), 7−(−1)]=[6, 8]
|S
1S
2|=
√62+82=10
r
1+r
2=4+|m−1|
|r
1−r
2|=|4−|m−1||
|4−|m−1||≤10≤4+|m−1|
|4−|m−1||≤10
4−|m−1|≤10 i 4−|m−1|≥−10
−|m−1|≤6 i −|m−1|≥−14
|m−1|≥−6 ⇔ m€R i |m−1|≤14
m=1±14
m=−13 v m=15
m€<−13, 15>
10≤4+|m−1|
4+|m−1|≥10
|m−1|≥6
m=1±6
m=−5 v m=7
m€(−
∞, −5>U<7, +
∞)
Część wspólna:
Odp: m€<−13, −5>U<7, 15>
1 gru 00:53