styczne
pytanko: wykaż, ze dowolna styczna do krzywej o równaniu y=12√x−4x2 przecina os Oy w punkcie
jednakowo oddalonym od punktu styczności i od poczatku ukladu współrzędnych
30 lis 13:22
Panko: S=(xo,yo) punkt styczności : 2yo=(x0−4x02)1/2
wsp. kier prostej stycznej
a=y`(x0)=(1−8x0)/(4(x0−4x02)1/2)
Prosta styczna : y=ax+y0−ax0 : Punkt przecięcia stycznej z osią OY : P=(0,y0−ax0 )
IPOI= Iy0−ax0 I
IPSI2=x02 +(y0−y0+ax0 )2=x02+a2x02
Trzeba sprawdzić ,że IPSI=IPOI
(y0−ax0)2=x02+a2x02
yo2−2y0ax0=x02
Podstawiamy powyższe związki i liczymy
30 lis 18:38