Wykaż podzielność liczby
Ania: Wykaż, że liczba [7 do potęgi (n+2)]−[2 do potęgi (n+2)] + [7 do potęgi (n+1)] − [2 do potęgi
(n+1)] jest podzielna przez 10
30 lis 13:17
Panko: Można skorzystać ze wzoru an−bn= (a−b)(an−1+.........+bn−1 ) zawierają go każde
tablice matematyczne i uczą w liceum ( mat−fiz)
wtedy 7n+2−2n+2 =(7−2)(....tu jest liczba naturalna...)=5m gdzie m to ta
liczba z długiego nawiasu.
To samo dotyczy różnicy 7n+1−2n+1 która dzieli się przez 5 czyli
7n+1−2n+1 =5k gdzie k ∊N
Obliczmy teraz 7n+2−2n+2 +7n+1−2n+1 =7* 7n+1
−2*2n+1+7n+1−2n+1=8*7n+1−2*3*2n=2*(4*7n+1−3*2n) czyli jest parzysta
czyli dzieli się przez 2 . Skoro liczba dzieli się przez 5 i przez 2 to dzieli
się przez 10
30 lis 22:40