funkcja
tosia: proszę o pomoc z dokończeniem tego zadania
−x
2+2|x|=k
2−2
zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru k.
wychodzi mi że dla k
2−2
0 rozwiązań: (1, +
∞) i w odpowiedziach jest, że 0 dla k ∊(−
∞, −
√3) u (
√3, +
∞)
wiem, że żeby do tego dojsc to muszę k
2−2=1 i z tego wychodzą te dwa pierwiastki, ale nie
wiem, dlaczego przedziały "idą" do nieskończoności. ten sam problem mam z tym, że dla k
2−2:
4 rozwiązania: (0,1) i znowu nie wiem dlaczego w odpowiedziach przedział wynosi (−
√3, −
√2)
u (
√2,
√3), a nie NP. od minus nieskończoności do −
√2 u od
√2 do plus nieskończoności.
potrafi mi to ktoś wyjaśnic ?
pigor: ..., a ja widzę to np. tak :
−x2+2|x|= k2−2 /*(−1) ⇔ |x|
2−2|x|=2−k
2 /+1 ⇔
f(x)= (|x|−1)2= 3−k
2,
gdzie f funkcja parzysta (wykres symetryczny do osi OY − łatwo go
sobie zrobić), a to równanie −równoważne danemu − a tym samym
dane równanie ma :
0 rozwiązań ⇔ 3−k
2< 0 ⇔ |k| >
√3 ⇔
k<−√3 lub k >p{3 ⇔
⇔
k(−∞;√3) U (√3;+∞) ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 rozwiązania ⇔ 3−k
2= 0 lub 3−k
2 > f(0)=(−1)
2 ⇔ k
2=3 lub k
2< 2 ⇔
⇔ |k|=
√3 lub |k|<
√2 ⇔
−√2< k< √2 lub k= ±√3 ⇔
⇔
k∊(−√2;√2) U {−√3, √3} ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 rozwiązania ⇔ 3−k
2=f(0) ⇔ 3−k
2=1 ⇔ k
2=2 ⇔
k∊{−√2,√2} ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4 rozwiązania ⇔ 0< 3−k
2< f(0) ⇔ 0< 3−k
2< 1 /+(−3) ⇔ −3< −k
2< −2 /*(−1) ⇔
⇔ 2< k
2< 3 ⇔ k
2 >2 i k
2< 3 ⇔ |k| >
√2 i −
√3< k<
√3 ⇔
⇔ (k< −
√2 lub k >
√2) i −
√3< k<
√3 ⇔
⇔
−√3< k< −√2 lub
√2< k< √3 ⇔
⇔
k∊(−√3;−√2) U (√2;√3) . ...