tożsamość
karo: Korzystając ze wzoru de Moivre udowodnić tozsamość:
cos5x=16cos5x−20cos3x+5cosx
jakaś podpowiedź? nie wiem za bardzo jak zamieniać takie liczby na liczby zespolone
30 lis 12:56
ICSP: Przyjmuj z = (cosx + isinx)
z5 = z5
(cosx + isinx)5 = (cosx + isinx)5
(cos5x+ isin5x) = (cosx + isinx)5 = ...
Prawą stronę rozpisz z dwumianu Newtona
30 lis 13:01
karo: może zadam teraz głupie pytanie i wyjde na głąba, ale przy liczbach zespolonych istnieje taka
zależność, że
(cosx + isinx)n = (cos nx + isin nx) ?
30 lis 13:08
ICSP: Przecież to jest wzór de Moivre
30 lis 13:09
karo: no to tak jak mówiłem

z rana mam dziury w głowie, zginęło mi |z| i ześwirowałem

ale coś mi średnio idzie to rozpisywanie:
(cosx + isinx)
5 = cos
5x + 5cos
4x isinx + 10cos
3x i
2sin
2x + 10cos
2x i
3sin
3x + 5cosx
i
4sin
4x + i
5sin
5x
dobrze rozpisałem to ze wzoru newtona? bo teraz jak zacząłem wyrzucać i z tego to mi nie wyszła
ta tożsamość, może jakiś błąd obliczeniowy
30 lis 13:18
karo: ale jeszcze czegoś chyba nie rozumiem, dlaczego podstawiam za z = (cosx +isinx) i podnoszę to
do 5 potęgi, skoro po lewej stronie wyrażenia mam cos5x a nie cos5x + isin5x. Co się dzieje z
isin5x?
30 lis 13:22
ICSP: Dwie liczby zespolone będą równe gdy ich części rzeczywiste oraz urojone będą równe
cos5x jest częścią rzeczywistą
sin5x jest częścią urojoną
30 lis 13:23
ICSP: (cosx + isinx)5 = cos5x + i5cos4xsinx − 10cos3xsin2x − i * 10cos2xsin3x + 5cosxsin4x +
i5sin5x =
= (cos5x − 10cos3xsin2x + 5cosx sin4x) + i(5cos4xsinx − 10cos2xsin3x + sin5x)
Czyli mamy :
cos5x + isin5x = (cos5x − 10cos3xsin2x + 5cosx sin4x) + i(5cos4xsinx − 10cos2xsin3x +
sin5x)
30 lis 13:25
karo: czyli uzyskuję coś takiego?
cos5x = cos5x − 10cos3x sin2x + 5cosx sin4x
sin5x = 5cosx sinx − 10cos2xsin3x + sin5x
30 lis 13:27
ICSP: 
sin5x jest źle zapisany ale to pewnie tylko dwie literówki
30 lis 13:28
karo: no tak, zgubiłem potęgę w jednym miejscu.
i nas tak naprawdę teraz interesuje tylko pierwsze równanie, prawda? musimy tak rozpisać tą
prawą stronę żeby uzyskać to co stoi pierwotnie w tożsamości?
30 lis 13:28
ICSP:
30 lis 13:30
karo: ok dzięki wielkie, teraz trochę pokombinuję, jakby mi nie wychodziło to jeszcze napiszę

pozdrawiam!
30 lis 13:30
karo: ok, rozpisałem z jedynki trygonometrycznej i wyszło. jeszcze raz wielkie dzięki!
30 lis 13:34