równanie
Radek:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie mx
2−3(m+1)x+m=0
nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych
mx
2−(3m+3)x+m=0
teraz mam m=0
−3x=0
x=0 i ma rozwiązanie ?
(3m+3)
2−4m
2<0
9m
2+18m+9−4m
2<0
5m
2+18m+9<0
Δ
m=18
2−4*5*9=144
√Δm=12
30 lis 12:53
ICSP: Dobrze
30 lis 12:55
Radek:
ICSP czyli tutaj sprawdzam dla m=0 ?
30 lis 12:57
Radek:
Akurat tutaj 0 nie należy do przedziału, a jeśliby należało to trzeba /{0} ?
30 lis 13:00
ICSP:
30 lis 13:02
Radek:
Dobra dzięki a takie coś
Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R) dla których równianie (m
2−1)x
2−2mx+1=0 ma
dokładnie jedno rozwiązanie
m
2−1=0
m=−1 lub m=1
2x+1=0
m
2−1≠0 Δ=0
m≠1 i m≠−1
4m
2−4(m
2−1)=0
4m
2−4m
2+4=0
4=0 sprzeczność ?
czyli
m=−1 lub m=1
30 lis 16:20
Piotr 10: Wygląda ok
30 lis 16:25
Radek: Dzięki
30 lis 16:35