proszę :)
Weronika: Dane są punkty A(−2, 0), B(0, 4) oraz punkt C o pierwszej współrzędnej równej −1 należący do
prostej y = ax. Dla jakich wartości parametru a pole trójkąta ABC jest równe 10?
30 lis 12:50
Gustlik: A=(−2, 0)
B=(0, 4)
C=(−1, −a)
Liczę wektory AB
→ i AC
→
AB
→=[0−(−2), 4−0]=[2, 4]
AC
→=[−1−(−2), −a−0]=[1, −a]
Liczę wyznacznik tych wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 2 4 |
| 1 −a |
=2*(−a)−4*1=−2a−4
Pole ΔABC:
| | 1 | |
P= |
| |−2a−4|=|−a−2|=|a+2| |
| | 2 | |
|a+2|=10
a=−2±10
a=8 v a=−12
30 lis 12:58
Weronika: Dziękuje
30 lis 13:19
Gustlik:
1 gru 00:18
pigor: ..., lub długość |AB|=
√16+4=
√20= 4
√5, a równanie
ogólne prostej AB : 2x−y+4=0, to pole ΔABC:
12|AB| hAB=10 ⇔
⇔
12*4
√5 h
AB= 10 ⇔ 2
√2 h
AB= 2*5 ⇔ h
AB= 2
√5 ⇔
| | |2*(−1)+a+4| | |
⇔ |
| = 2√5 ⇔ |a+2|= 10 ⇔ a+2= −10 lub a+2=10 ⇔ |
| | √4+1 | |
⇔
a∊{−12,8} .− szukany zbiór wartości parametru a ...
1 gru 01:26