matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdz granice
pixie:
2
1
+
jeszcze zanacze ze lim x→2 generlanie wiem jak to
2x− x
2
x
2
−3x+2
zrobić, tylko mam problem jak zacząć. nie wiem co moge zrobć z tymi mianownikami. prosze o pomoc
13 paź 19:40
mimi:
2x −x
2
= −x( x −2) i x
2
−3x +2= ( x −1)(x−2) D= R\{0, 1,2}
2*(x −1) −x
−(x−2)
−1
f(x) =
=
=
−x(x−1)(x −2)
x(x−1)(x−2)
x(x −1)
uwzględnijąc D , skracamy (x−2) lim f(x) = −
1
2
x →2
13 paź 19:51
pixie:
dziekuje! jak zwykle nie wpadłam na prosty spoób z wyłączeniem − przed nawias..
13 paź 20:05
mimi:
13 paź 20:06