Zbadać, czy ciąg jest ograniczony
Isabel: Zbadać, czy ciąg jest ograniczony
an=√n2+1
Liczymy granicę, gdy n→∞ i wychodzi ∞, czyli ciąg nie jest ograniczony. Z kolei wiemy, że ma
ograniczenie z dołu (jest to dwolna liczba mniejsza od a1=√2,bo ciąg jest rosnący) na tym
konkretnym przykładzie to widać, a co jeśli mamy trudniejszy przykład, gdzie lim=+/−∞ a
istnieje jego ograniczenie?
30 lis 12:34
Godzio:
Jeśli ciąg jest rosnący i granica istnieje to jest ograniczony przez granice (na przykład),
analogicznie jeśli jest malejący
30 lis 12:35
Isabel:
no tak, ale jeśli mamy ciąg monotoniczny (załóżmy, ze rosnacy i granica wychodzi +∞) a z dołu
jest ograniczony przez 0 to on wówczs jest ograniczony czy nie jest?
czy zeby byl ograniczony to musi byc ograniczony z gory i z dołu?
30 lis 12:43
Isabel:
prosiłabym o odpowiedz
30 lis 14:17