Funkcja
Radek:
Dla jakich wartości parametru m równanie x2−mx+m2−2m+1=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste, których suma jest o jeden większa od ich iloczynu?
Δ>0 m≠0
x1+x2>
jak zapisać że o jeden większa od ich iloczynu ?
30 lis 11:35
ICSP: x1 + x2 = x1*x2 + 1
30 lis 11:42
Radek: ok dzięki
30 lis 11:50
-:):
... nie wiem dlaczego TY ciągle "startujesz" z tym m≠0
Z czego to niby ma wynikać

?
warunek Δ "wyrzuci" ZERO.
Zauważ, że gdyby było x
2−mx+m
2−2m
−1=0
... też wpiszesz m≠0

?
30 lis 11:51
ICSP: zapewne zrobił kiedyś przykład :
m * x2 + ...
i nauczył się, że m = 0 zawsze trzeba wyrzucić.
30 lis 11:53
ICSP: Dla jasności :
Gdy masz równanie kwadratowe
ax2 + bx + c
Deltę możesz liczyć tylko gdy a ≠ 0
Zatem w równaniach z parametrem. Najpierw sprawdzasz co gdy a = 0. Jeżeli znajdziesz takie m to
zaczynasz rozważać ten przypadek osobno/ Nic nie wyrzucasz
30 lis 11:57
-:):
...chyba tak −
30 lis 11:57
Radek:
Zauważ, że gdyby było x2−mx+m2−2m+1=0
A tutaj jak bym miał ma dwa różne pierwiastki to muszę zrobić że m≠o bo
x2+1 nie będzie miało pierwiastków ?
30 lis 12:02
-:):
ICSP ... a co sądzisz o sformułowaniu "dwa różne pierwiastki"

?
Dla mnie to masło−maślane ... wymysł "dyslektyków".
Skoro dwa ... to różne ... skoro podwójny ... to jeden podwójny.
Traktując pierwiastek jako miejsce zerowe ... czyli miejsce przecięcia z osią Ox ...
to jest to jedno miejsce.
30 lis 12:03
ICSP: Δ = m
2 − 4m
2 + 2m − 1 = 2m − 1
| | 1 | |
nie ma pierwiastków gdy Δ < 0 ⇒ 2m − 1 < 0 ⇒ 2m < 1 ⇒ m < |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
ale 0 < |
| zatem dla m = 0 nie mamy pierwiastków. Delta wykluczyła tą możliwość. |
| | 2 | |
30 lis 12:04
-:):
Ciebie Radek nie idzie przekonać ... Ty ciągle swoje.
Wprowadzane założenia mają wynikać z reguł matematycznych a nie dalszych wyliczeń
Uwierz w te reguły ... opracowali je mądrzejsi od nas i dawno je "posprawdzano"
Nie musisz i nie możesz w załozeniach wprowadzać m≠0
30 lis 12:07
Radek:
Czyli tylko jak parametr jest przy x2 badam dla m=0 i m≠0 ?
30 lis 12:14
-:):
Zauważ to o napisałem:
jeśli będzie x2−mx+m2−2m−1=0
tutaj Δ=m2−4m2+8m+4
Δ=−3m2+8m+4 skoro ma być większa od 0
Δ'=64+48=112 √Δ'≈10,5 itd ... i m=0 będzie wśród takich dla których są dwa pierwiastki
Dopiero kolejne założenie zweryfikuje czy te dwa pierwiastki sa takie że ich suma jest
o jeden większa od iloczynu
30 lis 12:17
-:):
... to co piszesz tez wynika z treści zadania
oczywiście ... jeśli y=mm2+bx+c ma mieć dwa pierwiastki to m≠0 i Δ>0
m≠0 ... bo dla m=0 równanie jest liniowe a nie kwadratowe ... a liniowe jak wiesz
albo jeden ... albo wcale... albo sprzeczne ...
30 lis 12:20
ICSP: albo wcale ... albo sprzeczne ?
30 lis 12:21