yy
waldii: zapisz iloczyn w najprostrzej postaci.
a) 15 * 14
b)2−1 * 22 * 24
c) 0,07 *(0,07)2 * (0,07)−3
13 paź 19:23
mimi:
an*am = an+m
an *am*ap= an+m+p
13 paź 19:30
waldii: a to

a) (a * a−
3 *a
5 * a
7) −
1
oblicz wartosc wyrazenia dla a= −2.
13 paź 19:38
mimi:
= ( −21−3+5+7)−1=
i wykorzystaj,że;
(an)m= an*m
13 paź 19:41
waldii: a mam taki ;
(a
2)
3 * (a
3)
4 a
6 * a
12 2
12+
6 2
18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−= −−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−= 2
18−2
15=2
3
(a
3)
5 a
15 2
15 2
15
ej dobrze to
13 paź 19:51
waldii: troche dziwnei to wyszlo ale tam jest do potegi 12 15 18
13 paź 19:52
mimi:
dla a= 2 , tak?
ok

= 2
3 = 2*2*2= 8
13 paź 19:57
mimi:
Na przyszłość : pisz tę potęgę w {12}
a12
13 paź 19:57