Matura ważne
Radek:
Pilne

Dla jakich wartości parametru m suma pierwiastków równania x
2−2m(x−1)−1=0 jest równa sumie
kwadratów tych pierwiastków?
Δ≥0
x
1+x
2=x
12+x
22 ?
30 lis 11:14
Radek:
x2−2mx+2m−1=0
czyli jeszcze warunek,że m=0 też może być ?
30 lis 11:16
Hajtowy:
x
2−2mx+2m−1=0
Δ = 4(m−1)
2
Δ ≥ 0
x
1+x
2=x
12+x
22
x
1+x
2=(x
1+x
2)
2−2x
1x
2
A teraz to tylko podstawianie

2m=4m
2−2(2m−1)
itd.
Dokończ
30 lis 11:26
Radek:
Nie chodzi mi o rozwiązanie bo to nie problem chodzi tylko o warunki i sprawdzenie czy dobrze
myślę...
30 lis 11:28
-:):
... uważam, że skoro suma pierwiastków ... o dwa pierwiastki
czyli Δ>0
Oczywiście ... m może przyjmować również wartość 0
30 lis 11:28
Radek:
Ale nie ma podane, że różne pierwiastki ?
30 lis 11:28
Radek:
Czyli ostatecznie m≠0 i Δ≥0 lub m=0
30 lis 11:30
Hajtowy: Warunki masz dobrze
30 lis 11:30
Radek:
Dziękuję
30 lis 11:35
Piotr 10: Warunki takie powinny być
10 Δ ≥ 0
20 x1+x2=x12+x22
Nie wiem po co uwzględniasz m=0, jak przy x2 nie ma żadnego parametru
30 lis 11:44
Radek:
ja też nie wiem

dopiero to ogarniam
30 lis 11:47