nierówności kwadratowe
misqowiec: narysuj wykres funkcji x2−8x+15 a następnie rozwiąż nierówności graficznie:
a) x2−8x+15>0
b)x2−8x+15≥0
c)x2−8x+15<0
d)x2−8x+15≤0
e)x2−8x+15≥−1
f)x2−8x+15≤8
30 lis 10:58
Jolanta:
a=1 b=−8 c=15
Δ=b
2−4ac= (−8)
2−4*1*15=64+60=124
√124≈11,1
| | −b+√Δ | | 8+11.1 | |
x1= |
| = |
| =9,55 |
| | 2a | | 2 | |
| | −b−√Δ | | 8−11,1 | |
x2= |
| = |
| =−1,85 |
| | 2a | | 2 | |
Parabola ma ramiona w góre bo a jest dodatnie przecina oś x w punktach −1,85 i 9,55
jej wierzchołek jest w punkcie W( 4; −31)
narysuj i zobacz
a)dla jakich x wykres jest ponad osią x y>0
b) zrobię Ci to y≥0 x∊(−
∞,−1,85> u<9,55 ;
∞)
itd
30 lis 12:11
misqowiec: chyba mały błąd wkradł się w twoje obliczenia bo delta wychodzi 64−60= i wykres pierwszy
narysowałem ale moje pytanie brzmi o co chodzi z tym rozwiąż graficznie ? Mam policzyć pokolei
wszystkie nie równości i dla każej parabolę,określam przedziały i to koniec zadania? Czy na
przykład mam zebrać pasujące przedziały ze wszystkich podpunktów do pierwotnego i wykresu i je
razem zsumować?
30 lis 12:19
Jolanta:

masz rację

masz dla każdego podpunktu określic na podstawie wykresu ,który zrobiłeś
x
1=3 x
2=5
kilka razy ten sam wykres i tam ,gdzie rozwiazanie takie kreski
a)x
2−8x+15>0 dla x∊(−
∞;3) v(5;
∞)
b) x
2−8x+15≥0 dla x∊(−
∞;3> v <5:
∞)
c) x
2−8x+15<0 dla x∊(3;5)
d)rysujeszna wykresie paraboli prostą y=−1 zakreskowujesz rozwiazanie
x
2−8x+15>−1 dla x∊ R−{−1}
30 lis 12:52