skladanie funkcji
haniaopop: Moglby mi ktos sprawdzic czy podane zlozenia zrobione przeze mnie sa poprawne i pomoc zrobic
tych, ktorych zlozyc nie potrafie?
a)F(x)=−x g(x)=sin(x)
b) f(x)=log z dwoch przy podstawie X oraz g(x)=2
a) fog=−sinx
gof=−sinx2
fo(gof)=? Oraz go(fog)=?
b)fog=1
gof=log z dwoch przy podstawie x2
fo(gof)=? Oraz go(fog)=?
30 lis 10:41
haniaopop: Pomoze ktos?
30 lis 11:54
Panko: b) f(x)=logx2 f: R+−{1} →R−{0} ; g(x)=2 g : R→{2}
f◯g (x)=f(2) =1 f◯g : R→ {1}
g◯f(x) =g(logx2) =2 g◯f : R+−{1} →{2}
.......................................................................
f◯(g◯f)(x)=f(2)=1 f◯(g◯f) :R+−{1} →{1}
g◯(f◯g)(x) =g(1) =2 g◯(f◯g) : R →{2}
30 lis 12:57
haniaopop: Dziękuję serdecznie
1 gru 11:07