matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytm
Aori:
Co prawda to chemia, ale chodzi mi o działanie z logarytmem... mam takie wyrażenie: pH = pKa + log
Cs
Ck
Mam policzyć stosunek Cs/Ck, podstawiam dane: 4,2 = 4,76 + log
Cs
Ck
−0.56 = log
Cs
Ck
i dalej jak? 10 (do potęgi −0,56) =
Cs
Ck
30 lis 00:37
daras:
C
k
tak albo 0,56 = log
C
s
30 lis 10:45