Logika i Zbiory-przygotowanie do kolokwium
Marta: Hej.mam problem z zadaniami z logiki i zbiorow:
1). Wykaż, że dla dowolnych zbiorów A, B, C, D zachodza rownosci:
A x (B ∩C) = (AxB) ∩ (Ax C)
// no chyba samo podanie wzoru z praw tutaj sie nie liczy jako dowód, prawda?
2). Zilustruj graficznie zbiór:
| | x2 | | y2 | |
B={(x,y): e R: |
| + |
| ≤1 |
| | 4 | | 9 | |
//nie wiem czy to koło czy nie, bo nigdy nie spotkalam sie z tym by przy x i y do kwadratu byli
liczby
3) wyznaczyc sume i ilorad At dla nastepujacych rodzin zbiorów:
| | 1 | | 4 | |
a) At={x∊R: |
| ≤X≤ |
| , t∊N |
| | t | | t | |
b) At={x∊R: X=cost+1}, t∊R
d)At={x∊R: xt
2≤1}, t∊R/{0}
4)Zbadaj,czy odwzorowanie f:x→2
arctg(x+1) jest injektywne. podaj dziedzine i
przeciwdziedzine. Czy istnieje f
−1?
5) wyznaczyc f
−1 ((−1;1>) oraz f(<−5,1)) jesli funkcja f:R→R zadama kest wzorem f(x)=
|x|x|−4x|
Bardzo proszę o pomoc
30 lis 00:25
Marta:
30 lis 00:51
Marta: nikt nie zna odpowiedzi na ani jedno pytanie?
30 lis 01:33
ICSP: 1. Zakładam, ze x jest to iloczyn kartezjański zbiorów zatem :
(x;y) ∊ A x ( B ∩ C) ⇔ [ x ∊ A ⋀ (y ∊ B∩C)] ⇔ [ x ∊ A ∧ y ∊ B ⋀ y ∊ C ] ⇔ [ x ∊ A ⋀ y ∊ B ⋀ x
∊ A ⋀ y ∊ C ] ⇔ [ (x ; y) ∊ (A x B) ⋀ (x;y) ∊ (A x C) ] ⇔ (x;y) ∊ (AxB) ∩ (AxC)
30 lis 02:40
ICSP: 2. Poczytaj o elipsie
30 lis 02:41
ICSP: 3. Postarajmy się wypisać kilka kolejnych A
t
A
1 :
1 ≤ x ≤ 4
...
Zatem
∩ A
t = ∅
t∊N
∪ A
t = (0 ; 4]
t∊N
Drugi przykład już zostawiam dla Ciebie.
30 lis 02:46
ICSP: Zadani 4 oraz 5 jeszcze nie przerabiałem na ćwiczeniach.
30 lis 02:46
Kuba: mam podobny problem jak kolzanka. ktos moze umie zrtobic zadania 4 oraz 5?
6 sty 18:55
Kuba: mam tez jedno zadanie
A/[B/(C/D)]=(A/B)∪[(A∩C))\D]
bardzo prosze o pomoc bo siedze juz nad tym 3h i nie wiem jak to zrobic
6 sty 19:58
Panko: 4) odwzorowanie iniektywne ( różnowartościowe)
y=g(x)= arctgx : D= R , Y=(−1,1) , y=g(x) ściśle rosnąca
Pytamy ,o f(x) = 2arctg(x+1) Df= R
∀x∊R : −1<arctg(x+1)<1 ⇒ ∀x∊R 2−1 <2arctg(x+1)<21
czyli zbiór wartości ( przeciwdziedzina ) y=f(x) to Y= (1/2 , 2)
Teraz różnowartościowość
∀x1, x2∊R f(x1)=f(x2) ⇒x1=x2
2arctg(x1+1)=2arctg(x2+1) ⇒arctg(x1+1)=arctg(x2+1) ⇒x1+1=x2+1 ⇒x1=x2
Jest różnowartościowa
bo arctg(x+1) jest różnowartościowy , i funkcja wykładnicza jest różnowartościowa
6 sty 20:06
Panko: W zadaniu 5) NIE WIEM jaki jest konkretny przepis na
f(x)= |x|x|−4x|

?
6 sty 20:08
Karol: Kuba: mam tez jedno zadanie
A/[B/(C/D)]=(A/B)∪[(A∩C))\D]
bardzo prosze o pomoc bo siedze juz nad tym 3h i nie wiem jak to zrobic
6 sty 20:47