geometria
Wojtek: Co robię źle?
Zadanie:
W trapezie rownoramiennym ramię ma długość 7 cm, zaś przekatna trapezu ma długość 13cm.
Wiedząc, że kąt ostry trapezu jest równy 60 stopni, oblicz dlugosci podstaw tego trapezu.
Nie mogę zamieścić rysunku, gdyż piszę z telefonu.
Zrobiłem to tak, że oznaczylem trapez jako ABCD zaczynajac od lewego gornego wierzcholka. Gdzie
AB to górna krotsza podstawa, a CD dolna dłuższa podstawa.
Poprowadzilem wysokosc AF na dolna podstawe. Utworzyl mi się trojkat o katach 90,30,60. Z niego
wiem, że |DF| = 3,5cm. Następnie z twierdzenia cosinusow dla trojkata EDB obloczylem, że
gorna podstawa AB ma 15 cm. Z tego wynikaloby, że dolna ma 15+2*3,5=22 a tak nie jest. Co
robię źle?
29 lis 22:23
MQ: Jakiego ΔEDB? Gdzie masz punkt E?
29 lis 22:29
Wojtek: Przepraszam, przez tel. źle napisalem, z trojkata ADB licze na podstawie tw. cosinusow dlugosc
górnej podstawy.
29 lis 22:32
MQ: A jaki kąt wziąłeś?
29 lis 22:34
Wojtek: 120 stopni
29 lis 22:36
MQ: To jakie ci wyszło równanie na x −− długość krótszej podstawy
29 lis 22:38
Wojtek: 132 = 72 + x2 − 2*7*x * cos(180−60)
29 lis 22:40
MQ: No i ile ten cosinus?
29 lis 22:43
Wojtek: Okej, zlapalem błąd, znak przy 2*7*x mialem +
Dzięki
29 lis 22:43
Wojtek: Cos to będzie −1/2
29 lis 22:44
MQ: No właśnie −− tak myślałem.
29 lis 22:44
Wojtek: Ale cosinus dobrze mialem
29 lis 22:46
MQ: cos 180 =−cos 60 =−0,5
29 lis 22:48
Wojtek: No i tak miałem −1/2 , tylko ten wcześniejszy znak po x2 mialem +
29 lis 22:49