jak to policzyc?
patryk: która z liczb jest większa

45
13 czy 2
72 ?
29 lis 21:25
daras: 272
29 lis 21:47
pigor: ..., bo np. tak :
4513< 32
13= 2
5*13= 2
65< 272 . ...
29 lis 22:24
ICSP: 45 < 32
29 lis 22:25
Eta:

najwyraźniej tak....... u
pigorka ,pewnie coś "wychylił" na Andrzejki
29 lis 22:29
pigor: ...o kurcze

przepraszam; patrzę i jestem pewien , że toto prawda ;
29 lis 22:30
pigor: ... ha,ha,ha

najgorsze jest to, że jeszcze nie tak wiele
29 lis 22:32
Eta:
29 lis 22:33
pigor: .. , no to może np. tak :
| 4513 | | 4513 | | 4513 | |
| = |
| > |
| = |
| 272 | | 26*12 | | 26*13 | |
| | 45 | |
= ( |
| ) 13 >1 ⇒ 45 13 > 2 72 i co  .  |
| | 32 | |
29 lis 23:06
ICSP: 2
6 = 32
29 lis 23:08
MQ: 26=64
29 lis 23:08
Eta:
Pewnie jeszcze jeden "toast" więcej był
29 lis 23:10
pigor: ja cie kręcę


no nie , tylko się ...
poprawiam ostatnia linijkę
| | 45 | |
... = ( |
| ) 13 < 1 ⇒ 4513< 272 Uffff  wreszcie . |
| | 64 | |
29 lis 23:13
Eta:
29 lis 23:16
MQ: To ci nic nie daje, bo masz tylko, że (45/64)13 jest mniejsze zarówno od 1 jak i od tego, co
chcemy
29 lis 23:16
ICSP: najpierw znak > potem znak < ?
Troszkę to dziwne
29 lis 23:18
MQ: Ja to oszacowałem tak:
452=2025
(32√2)2=2048
45<32*√2
272=(25 7/13)13>(25 1/2)13=(32*√2)13>4513
29 lis 23:22
pigor: | | a | |
... a< b ⇔ a−b< 0 ale to tu trudno, no to lub |
| < 1 i to drugie |
| | b | |
właśnie zrobiłem , czy nie

. ...
29 lis 23:23
pigor: | | 45 | | 45 | |
, bo |
| <1 ⇒ ( |
| ) 13 <1 prawda |
| | 64 | | 64 | |
29 lis 23:26
MQ: Udowodniłeś tylko, że:
oraz że
Z tego faktu nie możesz wyciągać wniosków co do relacji pomiędzy prawymi stronami
29 lis 23:27