obicz pochodną
dawid: f(x)=√x , Xo=1
f ` ?
f `` ?
f ``` ?
f ```` ?
29 lis 21:17
29 lis 21:32
dawid: a pochodna stoopnia drugiego i dalej?
29 lis 21:35
MQ: f(x)''=(f(x)')'
29 lis 21:36
dawid: ale chcialbym jasniej, bo licze i wychodzi mi zero, zero, zero, a to mało prawdopodobne by taki
prosty przkład byl
29 lis 21:39
dawid: bo jak podstawie loczbe wychodzi zero, zero itd. , a jak zostawie x to wyochdza normalnie i
teraz sam juz nie wiem :c pomocy :c
29 lis 21:41
MQ: A jaką masz 1 pochodną?
29 lis 21:44
dawid: f` = 1/2 wiec f `` = 0
ale, jakbym zostawił x, to mialbym f ` = 1/2 * x−1/2 no i tu wyjdzie 1/2 jak podstawie, ale
f `` = − 1/4 * x−3/2 i po podstawieniu tu wyjdzie −1/4, a jakbym od razu to wyszłoby zero?
29 lis 21:48
Krzysiek: liczysz f''(x) , a nie (f'(1))'
A tak w ogóle co Ty chcesz policzyć?
f(4) (1)?
29 lis 21:51
MQ: Bo funkcje swoją drogą, a ich wartości swoją.
To po "ale, jakbym" już robiszprawidłowo.
29 lis 21:53
dawid: tak dokładnie f4 (1) , tylko chce dla kazdego stopnia miec osobno policzone
29 lis 21:54
dawid: f ` = 1/2
f `` = − 1/4
f ``` = 3/8
f ```` = − 15/16
czy to juz dobrze, bo zaraz z nerówó zjem zeszyt od matmy
29 lis 22:01
dawid: niech mi ktos powie, czy to jest ok, plizz : D
29 lis 22:03
Krzysiek: ok
29 lis 22:03