proszę o pomoc
Kulla: lim 3x−1 / x−1
x−>1
proszę o rozwiazanie stosujac Tw. de l'hospitala
29 lis 20:58
Krzysiek: Jestem ciekaw w jaki sposób chcesz zastosować to twierdzenie.
29 lis 21:02
MQ: A po co?
Licznik wpierwszym członie zmierza do 3
0=1, mianownik do 1 czyli pierwszy człon =1
Odjąć od tego 1 to cała funkcja zmierza do 0
29 lis 21:02
ICSP: Rozpatrz granice jednostronne
29 lis 21:03
ICSP: ale wysyp
29 lis 21:03
Kulla: w normalny?
poprostu potrzebuje pomocy w ustaleniu pochodnej 3x−1
w tresci zadania mam podane ze nalezy rozwiazac wg tw. de l'hospitala
29 lis 21:03
ICSP: Widocznie polecenie jest złe. Nie użyjesz tutaj twierdzenia de Hospitala
29 lis 21:08
pigor: ... napisz polecenie oryginalne
czy chodzi ci o pochodną funkcji y=3
x−1 z definicji

,
jeśli nie, to powiedz jasno
29 lis 21:22