rownania
pooomocy: Samochód przejechał trasę z miasta A do B o długości 100 km z średnią prędkością v1 po czym
wrócił do miasta A jadąc z prędkością v2 o 20 km/h większą od prędkości v1. Czas jazdy
samochodu w obie strony był równy 2 godzimy 15 min
a) ile godzin trwała jazda samochodu z miasta A do B ?
b) oblicz średnią prędkość Vśr samochodu na całej trasie.
29 lis 20:30
pooomocy: proszę o pomoc w ułożeniu równań
29 lis 20:37
pigor: ..., np. tak : niech
t=100v= ? − szukany czas z A do B ,
gdzie v
1=v, to
a) t AB+t BA= 21560 ⇔
100v+
100v+20= 2
14 ⇔
⇔
100v+
100v+20=
94 /* 4v(v+20) ⇔ 400(v+20)+400v= 9v(v+20) ⇔
⇔ 9v
2+180v−800v−8000= 0 ⇔
9v2−620v−8000= 0 i
√Δ= 820 ⇒
⇒
v= 118*(620+820}=
118* 1440=
80 i v>0 ⇒
| | 100 | |
⇒ t= |
| = 54= 114= 1h 15min trwała jazda z A do B . |
| | 80 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2v(v+20) | | 2*80*100 | |
b)średnia harmoniczna vśr= |
| = |
| }= |
| | v+v+20 | | 180 | |
| | 16*100 | | 800 | |
= |
| = |
| = 89 [km/h] − prędkość średnia na całej trasie. ...  |
| | 18 | | 9 | |
29 lis 21:15
daras: prosił tylko o ułożenie r−ń
29 lis 21:22