liczby zespolone
student: liczby zespolone + sprzężenie
z5=(1+i√3)z <−−− to 'z' jest sprzężone
rozwiązałem to zadanie wykładniczo, ale nie wiem czy dobrze... chcę się dowiedzieć ile powinno
być wyników i jakie jeśli można podam swoje 3:
z1=0
z2=4√2
z3=4√2 e i718π 718 ma być w potędze liczby 'e'
29 lis 19:20
student: ...
29 lis 19:28
Krzysiek: r5e5αi=2eπ/3ire−αi
r≠0
r5=2r i 5α=π/3−α+2kπ
r=4√2 i α=π/18+kπ/3
czyli oprócz z=0, masz jeszcze 6 rozwiązań, k=0,1,...,5
29 lis 19:31
MQ: Poza z1 −− rozwiązanie trywialne
powinieneś dostać 6 liczb
z2 źle −− powinno być 4√2ei7π/18
29 lis 19:34
MQ: Cholera, zapatrzyłem się w z3
z2 powinno być 4√2eiπ/18
29 lis 19:35
student: oprócz 0 mam dokładnie 6 wyników:
z3 napisałem
z4=4√2ei19/18π
z5=4√2ei25/18π
z6=4√2ei31/18π
dobrze?
29 lis 19:36
student: Krzysiek, MQ dzięki za rade, teraz jak możecie sprawdźcie czy reszta wyników jest poprawnie,
nas uczyli że z sprzężone to z=rei(2π−fi) ale wiem że można zapisać tak jak Krzysiek
29 lis 19:39
MQ: Brakuje jeszcze 4√2ei13π/18
29 lis 19:43
student: ok tak jasna sprawa, to super przykład rozwiązany dziękuję
29 lis 19:44