zbiory skończone
kirosgoli: W 30 osobowej grupie , 20 studentów uczy sie angielskiego , 14 niem., 10 fra. Jeśli żadne z
nich nie uczy sie wszystkich trzech jezykow a 8 nie uczy sie ani jednego, to ilu studentow
uczy sie niemieckiego i francuskiego
W− zbiór rozwazanych osob
A− zbior osob uczacych sie angielskiego
N− zbior osob uczacych sie niemieckiego
F− −||− francuskiego
|A|=20
|N|=14
|F|=10
|¬A∩¬B∩¬C|=8 <=> aby dlugo nie pisac |¬A∩¬N∩¬F|=|W|−|A∪N∪F| <=>|A∪N∪F|=22
|A∩B∩C|=0
Korzystam z zasady wyłaczeń i wyłaczeń
|A∪N∪F|=|A|+|N|+|F|−|A∩N|−|A∩F|−|N∩F|−|A∩B∩C|
Nie wiem co trzeba zrobić z |A∩F| i |A∩N| bp korzystanie z prawa sumy nic zmiennia nadal
pozostana 2 niewiadome prosze o nakierowanie
29 lis 18:38
+-: uczących się języków 30−8=22 → AF+ AN + NF +A+N+F=22
1) A+AN+AF=20
2) N+AN+NF=14
3) F+NF+AF=10
4) 2AF+2AN+2NF+A+N+F=44
5) AF+ AN + NF +A+N+F=22
AF+ AN + NF =22 z tego wynika, że A+N+F=0→ A=N=F=0
Podst. do 1) 2) 3) mamy trzy równania z trzema niewidomymi
NF=2 AF=8 AN=12
29 lis 19:48
Janek191:
29 lis 20:40
Eta:
Jaki ładny "rysunek"
29 lis 21:59