Dziwna granica z deL`Hospitalem w tle
Romek: Witam.
Mam do policzenia dziwną jak dla mnie granicę której w ogóle nie potrafię ugryźć.
x→
π2
Jest to funkcja wykładnicza. Wychodzi mi symbol oznaczony[
∞∞]
Robię ją wzorem a
b =e
blna
i nie mogę policzyć tej pochodnej:
wychodzę z zapisu
i wychodzę na symbol nieoznaczony
∞
29 lis 18:29
Krzysiek: | | lntgx | |
jak masz: |
| to nie liczysz pochodną ułamka tylko liczysz dwie pochodne. Pochodną |
| | x−π/2 | |
licznika i mianownika, osobno.
Po drugie, na samym początku powinieneś rozpatrzyć czy zmierzasz do π/2 z lewej strony czy z
prawej
29 lis 18:37
Romek: Rozumiem, ale jednocześnie czy ten wzór a
b=e
blna może być stosowany dla symbolu [
∞∞]?
Czyli z chwilą gdyby można było stosować ten wzór, to w wykładniu nie muszę już otrzymać
| | 0 | | ∞ | |
[ |
| ] lub [ |
| ] by liczyć pochodną we wskazany przez Ciebie sposób? |
| | 0 | | ∞ | |
29 lis 19:22
Krzysiek: musisz mieć ten symbol, napisałem,że najpierw powinieneś rozpatrzyć z której strony zmierzasz
do π/2, bo to jest ważne.
a [∞∞]=∞ i to nie jest symbol nieoznaczony.
29 lis 19:28
Romek: Dodam, że wynik całości musi dać e2
29 lis 19:29
Romek: Przyznam się szczerze, że nie bardzo wiem jak to zbadać z której strony zmierza do tych
29 lis 19:33
Krzysiek: dla x→π/2
− (z lewej strony)
tgx→+
∞
1/(x−π/2)→−
∞
| | 1 | |
wtedy masz symbol: [∞−∞]=[ |
| ]=0 |
| | ∞∞ | |
i nic nie trzeba liczyć bo nie ma symbolu nieoznaczonego.
a dla x→π/2
+
nie ma granicy bo wtedy masz [(−
∞)
∞]
29 lis 19:37
MQ: To coś pomieszałeś w tym wzorze funkcji, bo tg(x) do potęgi 1/(x−π/2) daje granicę lewostronną
równą 0,a po prawej leci do nieskończoności.
29 lis 19:39
MQ: To była uwaga do postu z 19:29 oczywiście.
29 lis 19:41
Romek: Dzięki za wyjaśnienie.
Czyli wg przedstawionego przez Ciebie rozumowania nie da się w ogóle dojść do wyniku e2?
29 lis 19:58
Romek: MQ − wzór jest dobry.
29 lis 20:01