matematykaszkolna.pl
Dziwna granica z deL`Hospitalem w tle Romek: Witam. Mam do policzenia dziwną jak dla mnie granicę której w ogóle nie potrafię ugryźć.
 1 
lim(tgx)

x−π2 
x→π2 Jest to funkcja wykładnicza. Wychodzi mi symbol oznaczony[] Robię ją wzorem ab =eblna i nie mogę policzyć tej pochodnej: wychodzę z zapisu
 1 
(

)*(lntgx)=

π 
x−

2 

π π 
1`*(x−

)−1*(x−

)`
 2 2 
 1 
U{

*

*(tgx)`=

π 
(x−

)2
 2 
 tgx 
 −1 1 1 
(

)*

*

π 
x−

2
 2 
 tgx cos2x 
i wychodzę na symbol nieoznaczony
29 lis 18:29
Krzysiek:
 lntgx 
jak masz:

to nie liczysz pochodną ułamka tylko liczysz dwie pochodne. Pochodną
 x−π/2 
licznika i mianownika, osobno. Po drugie, na samym początku powinieneś rozpatrzyć czy zmierzasz do π/2 z lewej strony czy z prawej
29 lis 18:37
Romek: Rozumiem, ale jednocześnie czy ten wzór ab=eblna może być stosowany dla symbolu []? Czyli z chwilą gdyby można było stosować ten wzór, to w wykładniu nie muszę już otrzymać
 0  
[

] lub [

] by liczyć pochodną we wskazany przez Ciebie sposób?
 0  
29 lis 19:22
Krzysiek: musisz mieć ten symbol, napisałem,że najpierw powinieneś rozpatrzyć z której strony zmierzasz do π/2, bo to jest ważne. a []= i to nie jest symbol nieoznaczony.
29 lis 19:28
Romek: Dodam, że wynik całości musi dać e2
29 lis 19:29
Romek: Przyznam się szczerze, że nie bardzo wiem jak to zbadać z której strony zmierza do tych
 π 

.
 2 
29 lis 19:33
Krzysiek: dla x→π/2 (z lewej strony) tgx→+ 1/(x−π/2)→−
 1 
wtedy masz symbol: []=[

]=0

i nic nie trzeba liczyć bo nie ma symbolu nieoznaczonego. a dla x→π/2+ nie ma granicy bo wtedy masz [(−)]
29 lis 19:37
MQ: To coś pomieszałeś w tym wzorze funkcji, bo tg(x) do potęgi 1/(x−π/2) daje granicę lewostronną równą 0,a po prawej leci do nieskończoności.
29 lis 19:39
MQ: To była uwaga do postu z 19:29 oczywiście.
29 lis 19:41
Romek: Dzięki za wyjaśnienie. Czyli wg przedstawionego przez Ciebie rozumowania nie da się w ogóle dojść do wyniku e2?
29 lis 19:58
Romek: MQ − wzór jest dobry.
29 lis 20:01