różniczkowalność
mutarexi: Badanie różniczkowalności funkcji polega na zbadanie czy w każdym punkcie istnieje pochodna ?
29 lis 18:19
PW: Zazwyczaj badamy tylko w "podejrzanych" punktach, a na przedziałach otwartych korzystamy z
wiedzy o różniczkowalności pewnych funkcji.
Najprostszy przykład:
f(x) = |x|.
Widzimy, że
| | ⎧ | −x dla x<0 | |
| f(x) = | ⎨ | 0 dla x=0 |
|
| | ⎩ | x dla x>0 | |
Wiemy, że funkcje g(x) = −x, x∊(−
∞,0) oraz h(x) = x, x∊(0,
∞) są różniczkowalne w każdym punkcie
dziedzin, powołujemy się na to.
Badamy tylko (z definicji) różniczkowalność w punkcjie x
0 = 0.
29 lis 18:40
mutarexi: a funkcja w pkt. 0 nie jest różniczkowalna, ponieważ nie jest ciągła, tak ?
29 lis 19:29
PW: Jest ciągła, dlaczego myślisz że nie?
Liczymy pochodną z definicji. Iloraz róznicowy dla x
0=0 jest równy
| | f(x−0) − f(0) | | f(x) | |
|
| = |
| |
| | x−0 | | x | |
Iloraz ten jest równy
oraz
nie istnieje więc granica
x→0
(czytaj: nie istnieje f'(0) ).
29 lis 19:37