matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wyrazenie
<.<:
x= 2−
√
5
y= 1+ 3
√
5
2y−x
2x +y
= ? koncowy wynik musi wyjsc taki: −
7
4
+
7
4
√
5
z niewiadomych przyczyn nie chce mi on wyjsc...
13 paź 18:44
AROB:
Pomagam
13 paź 23:25
AROB:
2y−x
2(1+3
√
5
) − (2−
√
5
)
=
=
2x−y
2(2−
√
5
) + 1 + 3
√
5
2+6
√
5
−2+
√
5
=
4−2
√
5
+1+3
√
5
7
√
5
7
√
5
(5 −
√
5
)
35
√
5
− 35
=
=
=
=
5 +
√
5
(5 +
√
5
)(5 −
√
5
20
35(
√
5
−1)
=
20
7
√
5
7
=
−
4
4
13 paź 23:41