geometria na płaszczyźnie
Maniek:

Równaniem miejsca geometrycznego punktów równo odległych od okręgu o równaniu x
2 +y
2=100 i
punktu M=(6,0) jest:
a) okrąg o równaniu (x−6)
2+y
2=100
| | x2 | | y2 | |
b) hiperbola o równaniu |
| − |
| =1 |
| | 25 | | 16 | |
| | (x−3)2 | |
c) elipsa o równaniu |
| +{y2}{16}=1 |
| | 25 | |
| | x2 | | y2 | |
d) elipsa o równaniu |
| + |
| =1 |
| | 25 | | 16 | |
Może być więcej niż jedna odpowiedź.
Można mi wytłumaczyć na czym wgl ma polegać to zadanie? Niezbyt rozumiem polecenie. O co z tym
chodzi?
29 lis 17:39
-:):
29 lis 18:08
Kejt: a to nie chodzi o poprzekształcanie tych wyrażeń tak aby dostać równanie okręgu?
(takie jak jest w a)
29 lis 18:17
Kejt: dobra.. nieważne.. mój mózg już się do niczego nie nadaje
29 lis 18:21
-:):
... nasz punkt M
Wyznaczyć trzeba miejsce geometryczne punktów równoodległych od okręgu i danego punktu.
Mówiąc inaczej wyznaczyć wszystkie takie punkty, których odległości od okręgu i M są równe.
(jak na rysunku)
Mamy współrzędne punktu M i równanie okręgu ... elipsa do sprawdzenia −
29 lis 18:24
Maniek: | | (x−3)2 | | y2 | |
Będzie to elipsa z odpowiedzi c) |
| + |
| =1? |
| | 25 | | 16 | |
29 lis 18:36
MQ: Tak
29 lis 18:41
Maniek: Dziena
29 lis 18:52
Panko: Na szybko: (x−6)2+y2=(x−10cost)2 +(y−10sint)2
gdzie x=10cost, y=10sint;
x2+y2−12x+36=x2+y2+100(sin2t+cos2t)−20(xcost+ysint)
−12x+36=100−2(x2+y2)
x2+y2−6x−32=0 −−−−−−locus zadaniowe
29 lis 19:00
MQ: Walnąłeś się Panko w obliczeniach.
29 lis 19:06
Panko: Gdzie przekręciłem ?
29 lis 19:17
MQ: Dwa ostatnie wiersze są źle.
29 lis 19:19
Panko: Widzę ,że suma odległości od punktu M i od (0,0) musi być stała (10−d) +d czyli
to powinna być elipsa.
29 lis 19:35
MQ: I jest.
29 lis 19:47
Panko: Ale na Eulera Algebra się nie myli, tylko ja . Gdzie popsułem ?
29 lis 19:52
Panko: Tak jest to elipsa o ogniskach F1=(0,0) F2=(6,0) 2a=10; 2c=6;
wtedy b2=a2−c2=16
(x−3)2/a2 +y2/b2 =1
(x−3)2/25+y2/16= 1
29 lis 20:37