Skad sie wziela ta rownosc?
piter: Skad sie wziela ta rownosc?
"Znalezc wszystkie liczby naturalne n spelniajace warunek"
n
2−2n=24 V
n2−2n=n2 − (n2−24)
Bo jezeli dobrze rozumiem pierwsze to przyrownanie mianownikow a to drugie?
29 lis 17:29
piter: Calosc rozwiazania
n
2−2n−24=0 V
2n=24
Δ=4+96=100
| | 2−10 | | 2+10 | |
n= |
| <0 V n= |
| =6 |
| | 2 | | 2 | |
n=6 n=12
Ale dalej nie mam pojecia skad ta pogrubiona czesc.
29 lis 18:25
PW: Korzystają z zależności
29 lis 18:33
piter: Nie rozumiem, co jest naszym m a co naszym k?
29 lis 18:40
Panko: Podpowiem (a+b)n= (b+a)n i dalej jak w dwumianie Newtona
29 lis 18:46
piter: Nic mi nie mowi ta podpowiedz.Z twojego postu wynika ze to
n2−2n=24 V n2−2n=n2−(n2−24) to rownanie wykladnikow?
29 lis 19:06
PW: Na przykładzie:
− taka "symetria" ma miejsce dla dwumianu Newtona.
Bardziej ogólnie
Jeżeli więc
to mamy dwie możliwości:
p=24 lub p = m−24
29 lis 19:12
piter: No dobrze.A to 2n=24?
n2−2n=n2−(n2−24)
n2−2n=n2−n2+24
n2−2n=24 <−−czyli dokladnie ta lewa strona, gdzie tu robie blad?
29 lis 19:32
piter: Jeszcze jedno, probowalem zastosowac ten wzor do innego przykladu:
Wyszlo mi tak:
n−22=22 V n−22=n−22
Cos nie bardzo
29 lis 19:58
PW: Nie ma takiej równości, prawdą jest
− skąd pomysł z "33"?
29 lis 20:04
piter: To inny przyklad tresc jest ta sama, a odpowiedzia jest 55.
29 lis 20:06
PW: A, rozumiem. Teraz pytają o n z równania o 19:59.
Zgodnie z wzorem
jest
k=22 i n−k = 33.
Podstawiamy k = 22 do drugiej równości.
Odpowiedź: n=55.
29 lis 21:28