Da sie to jakos obliczyc nie wymnazajac wszystkiego?
piter: Da sie to jakos obliczyc nie wymnazajac wszystkiego?
n((n+1)(n−4))≤600
29 lis 16:57
ICSP: n może być rzeczywiste, całkowite, naturalne ?
29 lis 17:10
piter: n jest naturalne
29 lis 17:12
ICSP: Niestety musisz wymnożyć
29 lis 17:14
piter: Wymnozylem i wyszlo cos takiego:
n3−3n2−4n−608≤0 Nie mam pojecia jak sie za to zabrac.
29 lis 17:24
MQ: Skąd ci się tam wzięło 608?
29 lis 17:27
ICSP: 608 mi się nie podoba
Chyba powinno byc
n3 − 3n2 − 4n − 600 ≤ 0
Czego nie rozwiążesz szkolnymi metodami
Zatem chyba prościej będzie do postaci
n(n+1)(n−4) ≤ 600 Wstawiać kolejno liczby naturalne.
29 lis 17:30
piter: Zle przepisalem, powinno byc 600
29 lis 17:30
MQ: Można tak:
(n−4)3<(n−4)n(n+1)<(n+1)3
Największa liczba k taka, że k3≤600, jest k=8.
Wystarczy więc zbadać liczby od n+1=8 do n−4=8, czyli od 7 do 12
29 lis 17:35
piter: Dobra, dzieki wam za pomoc.
29 lis 17:39