Rachunek funkcji
Grzesiek: Czy byłby ktoś w stanie wytłumaczyć mi tak dosyć łopatologicznie te dwa przykłady? Jak policzyć
itd, był bym wdzięczny

Czy prawdziwe są zdania:
a) ∀a ∊ R ∃ x ∊R (x
2 − 2 a
2 = ax)
b) ∀x ∊ R ∃ a ∊R (x
2 − 2 a
2 = ax)
29 lis 16:52
Grzesiek: Odświeżam
29 lis 17:43
MQ:
W 1. sprawdzasz, czy równanie ma rozwiązanie w x−ach bez względu nawartość a (czyli a
traktujesz jako parametr, a x jako zmienną).
W 2. sprawdzasz, czy równanie ma rozwiązanie w a−ach bez względu nawartość x (czyli x
traktujesz jako parametr, a a jako zmienną).
29 lis 18:13
Grzesiek: czyli:
a) x2 − ax − 2a2 = 0
Δ = 9a2
9a2 > 0
a∊R
b) −2a2 − ax + x2 = 0
Δ = 9x2
9x2 > 0
x∊R
dobrze?
29 lis 18:19
Panko: Zdanie a)
jeżeli a=0 to x=0
a≠0 to (x/a)2−(x/a)−2=0 czyli x/a= 2 ⋁ x/a=−1
stąd jeżeli a≠0 to x=2a ⋁ x=−a
zdanie prawdziwe
29 lis 20:00
MQ: Powinno być ≥w obu przypadkach.
29 lis 20:11