trygonometria
Kamcio :): mam pytanie do prostego równanka:
sinx+cosx=
√2
mój sposób:
sin
2x+cos
2x+2sinxcosx=2
sin(2x)=1
tylko pytanie : czy na pewno mogę podnieść do kwadratu ? sinx+cosx może być ujemne
29 lis 16:03
MQ: Nie może być, bo jest równe √2 −− to jak ujemne?
29 lis 16:05
MQ: Poza tym powinno być 2kπ.
29 lis 16:06
Kamcio :): prawa strona tak, ale lewa może być ujemna , a podnosić do kwadratu równanie można chyba tylko
jak obie strony są dodatnie
29 lis 16:07
MQ: Sorry −− nie zauważyłem, że już podzieliłeś przez 2 −−− dobrze jest.
29 lis 16:07
29 lis 16:08
MQ: Nie może być strona lewa ujemna, bo masz równość.
29 lis 16:08
Bogdan:
Proponuję w taki sposób:
| | π | | | | π | |
sinx + tg |
| cosx = √2 ⇒ sinx + |
| *cosx = √2 /*cos |
| |
| | 4 | | | | 4 | |
| | π | | π | | π | |
sinx cos |
| + sin |
| cosx = 1 ⇒ sin(x + |
| ) = 1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
29 lis 16:09
Kamcio :): Czyli jednak obie strony muszą być dodatnie. Zrobiłem metodą starożytnych, dzieki
29 lis 16:17
Eta:
Można też tak:
| | 1 | | √2 | |
sinx+cosx= √2 / : √2 , |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
| √2 | | √2 | | π | | π | |
| *sinx + |
| *cosx=1 ⇒sinx*cos |
| +sin |
| *cosx=1 |
| 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
29 lis 19:02