proszę o sprawdzenie zadania
michał: 1 Kolarz przejechał trasę odługości 180 km jadąc z prędkością 45 km/h ale po przebyciu 80%
trasy zszedł z roweru i odpoczywał 48 min Po odpoczynku wznowił jazdę. ułóż wzór funkcji
określającej odległość ( w km) kolarza od mety w zależności od czasu ( w godzinach) jazdy.
Ustal dziedzinę i sporządż jej wykres
ja to zrobiłem tak
s(t) = 144 −45t dla t należącego do ( 0 , 3,2>
0 dla t należącego do ( 3,2, 4>
36 − 45t dla t należącego do (4, 4,8>
czy to jest dobry zapis?
już pisałem podobne zadanie ale nie wiem skąd się wzieło 0,75 w zapisie funkcji
s(t)= 180 − 0,8 *45 + 0,75 − 45t
29 lis 16:00
daras: | | 3 | |
0,75 = |
| h= 45 min, wtedy tak napisałeś a teraz że 48min |
| | 4 | |
29 lis 21:49
michał: dlaczego to wpisane jest do
s(t) = 180 − 0,8 * 45 + 0,75 − 45t
jeżeli 180 to droga
0,8* 45 to droga
0,75 to czas
45 t to droga
czy taki zapis jest prawidłowy
29 lis 22:09
MQ: Nie jest prawidłowy

Powinny być jednostki i się zgadzać.
29 lis 22:11
michał: czyli jak zapisać tą funkcję,
29 lis 23:30
MQ: Określ ją przedziałami
29 lis 23:38