pochodne
czarny: Witam, mam pytanie odnośnie pochodnych. Dlaczego (x)' = 1?
Czy mógłby mi ktoś pomóc?
29 lis 15:33
ICSP: Taki jest po prostu wzór
(xn) ' = n * xn−1
(x)' = (x1)' = 1 * x1−1 = 1 * x0 = 1 * 1 = 1
29 lis 15:36
irena_1:
(xn)'=n*xn−1
x=x1
(x1)'=1*x1−1=x0=1
29 lis 15:36
Trivial:
Podstawowe wzory na pochodne są wyliczone z definicji.
| | f(x+Δx) − f(x) | |
f'(x) = limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
Podstaw f(x) = x i zobacz co się stanie.
29 lis 15:37
Darth Mazut: Pochodna pokazuje w jakim tempie funkcja zmienia swoje wartości; dla y=x pochodna równa jest 1
bo ta funkcja co 1 x (argument) rośnie o 1 (wartość).
29 lis 15:44
czarny: Dzięki, za odpowiedzi.
29 lis 15:45