granice wlsciwe lub nie
gryzli: Korzystajac z definicji granicy wlasciwej lub niewlasciwej ciagu uzasadnic rownosc:
lim 3−n/n+4 = −1
n→∞
Znam definicje ale nie potrafie jej zastosowac
29 lis 14:44
29 lis 14:48
gryzli: nie bardzo mi to pomoglo
29 lis 14:54
Krzysiek: Jak to nie pomogło?
przykład b) jest prawie identyczny z Twoim przykładem(który jest źle napisany)
bo 3−n/n+4=3−1+4=6...
29 lis 14:59
PW:
| 3−n | | −n−4+7 | | n+4 | | 7 | | 7 | |
| = |
| = − |
| + |
| = −1 + |
| |
| n+4 | | n+4 | | n+4 | | n+4 | | n+4 | |
Badany ciąg a
n jest sumą ciągu stałego
b
n = −1
oraz zbieżnego do zera ciągu
Na mocy odpowiedniego twierdzenia
lima
n = limb
n + limc
n = −1+0 = −1.
29 lis 15:57