Naszkicuj wykres funkcji
do_domu: Jak naszkicowac wykres takiej funkcji

y = cos x − |1/2 cos x|
29 lis 14:36
Darth Mazut: Rozpatrujesz dwa przypadki:
1) 1/2 cos x osiąga wartości dodatnie dla x ∊ ......
i dla tych x rysujesz y = 1/2 cos x
2) 1/2 cos x osiąga wartości ujemne dla x ∊ .....
i dla tych przedziałów rysujesz y = 3/2 cos x
3/2 cos x oraz 1/2 cos x wygladaja jak cosinus tylko odpowiednoi maja zbiory wartosci −3/2 do
3/2 oraz −1/2 do 1/2
29 lis 15:07
Fenatren:

Rozpatrzmy 2 przypadki
1)
12 cos x ≥0 , x∊[2kπ−
π2; 2kπ+
π2]
Wtedy f(x)= cosx −
12 cosx =
12cosx
Czyli dodatnią część wykresy zmniejszany o połowę
2)
12 cos x <0 , x∊(2kπ+
π2; 2kπ +
32 π)
Wtedy f(x)= cosx +
12 cosx =
32cosx
Zatem ujemną część wykresu zwiększamy o połowę.
Czyli z rysunku bierzesz czerwoną część gdy funkcja jest dodatnia, a niebieską jak jest ujemna
29 lis 15:16