fog i funkcja odwrotna
nobody really: f(x)=(1/2)x+2−3
g(x)=1/(3+x2)
obliczyć fog oraz funkcję odwrotna do f(x)
29 lis 13:55
nobody really: prosze o szybka pomoc
29 lis 14:30
nobody really: | | 1 | | 1 | |
wyszło mi ( |
| )( |
| )−3 |
| | 2 | | 9+x4 | |
29 lis 14:48
gebra: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| ) DO |
| −3 = ( |
| ) DO |
| −3 teraz szukam odwrotnej czyli |
| | 2 | | 3+X2+2 | | 2 | | 5+X2 | |
| | −1 | | 1 | |
dziwnie mi wyszło x2= |
| −5=−log(y+3)z(2)−5=log(y+3)z( |
| )−5 |
| | log2(y+3) | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
teraz x1= √log(y+3)z( |
| )−5 albo x2= −√log(y+3)z( |
| )−5 5 tez pod pierw. tylko |
| | 2 | | 2 | |
jakos wyskoczyl graficznie − w sensie cały wynik pod pierw....ale to chyba jakis kosmos
29 lis 15:10
gebra: na koniec tylko zamiast x ==>wstaw y aha i ujemny chyba odpadnie...ale pewien nie jestem
mógłby ktoś sprawdzić ?
29 lis 15:12
nobody really: a moglbys tylko powiedziec jak zmieniles mianownik na 3+x2+2 ?
29 lis 16:10
nobody really: prosze o sprawdzenie tego jeszcze raz, bo albo ten przykład jest ciezki albo ja tego nie
ogarniam
29 lis 17:39
nobody really: odswieżam
29 lis 20:37
nobody really: bardzo pomocne forum........
30 lis 15:25