równania
xxx: Jak rozwiązać to równanie? sprawdzi mi ktoś i poprawi błędy?
1 − (2x − 1) (x + 3) + 5(x + 0,8) = 0
1 − (2x2 + 6x − x − 3) + 5x + 4 = 0
1 − 2x2 − 6x + x + 3 + 5x + 4 = 0
−2x2 + 10 x = −8
i nie wiem jak dalej postąpić, bo ma wyjść, że x ∊ {−2, 2}
29 lis 13:42
lola: przenieś −8 na lewą stronę
29 lis 13:43
lola: a i iksy się nie zgadzają. masz −6x...+5x Z tego nie będzie +10x
29 lis 13:45
lola: w trzeciej linijce mam na myśli
29 lis 13:45
lola: −6x+x...+5x (sama zgubiłam x

)
29 lis 13:47
lola: więc x ci się skróci. Zostanie postać −2x2=−8
dzielisz to przez −2
i pierwiastkujesz obustronnie
29 lis 13:48
lola: wychodzi x=4 | √
x=2 ∨ x=−2
więc x∊{−2,2}
29 lis 13:49