Latex
Godzio: Trivial jesteś może ?
29 lis 13:35
Trivial: Co tam?
29 lis 15:06
Godzio:
Chciałem zapytać o zrobienie tła w latexu, ale chodzi o to, żeby obejmowało np. definicje
(zdefiniowaną jako subsection )
Tło
Definicja 1.1
Text
Tło
Znalazłem takie coś:
http://marcodaniel.github.io/mdframed/
Jednak nie za bardzo to u mnie działa troszkę to poprzerabiałem i wyszło:
https://imageshack.com/i/gigpv5p
Także prawie to co chce, tylko ta ramka się zrobiła na górze i na dole
Otrzymałem to poprzez :
\mdfsetu
√splitbottomskip=0cm,splittopskip=0cm,
innerrightmargin=0cm,innertopmargin=0cm,%
innerlinewidth=0pt,outerlinewidth=0pt,
middlelinewidth=0pt,backgroundcolor=lila,
tikzsetting={draw=yellow,line width=0pt,%
dashed,%
dash pattern= on 10pt off 5pt},
rightline=false,bottomline=false
I później
\begin{mdframed}
\df \textbf{(Transformacja Boxa−Coxa)}
$$f
\lambda(X
t)=\left\{
\begin{array}{cccc}
\frac{1}{\lambda}(X
t\lambda − 1)&\mbox{gdy}&\lambda > 0,&X
t\geq 0 \\
\ln X
t&\mbox{gdy}&\lambda=0,&X
t >0
\end{array}
\right.$$
\end{mdframed}
Mógłbyś coś zaradzić

?
29 lis 15:15
Godzio: \mdfsetup {splitbottomskip=0cm,splittopskip=0cm,
innerrightmargin=0cm,innertopmargin=0cm,%
innerlinewidth=0pt,outerlinewidth=0pt,
middlelinewidth=0pt,backgroundcolor=lila,
tikzsetting={draw=yellow,line width=0pt,%
dashed,%
dash pattern= on 10pt off 5pt},
rightline=false,bottomline=false}
Pierwiastek się zrobił
29 lis 15:17
29 lis 15:26
29 lis 15:35
Trivial:
Godzio, trudno powiedzieć (i nie mam na czym sprawdzić). mdframed nie używałem. Mogę
jedynie zasugerować dopisanie % na końcach linii (TeX nie ignoruje białych znaków − często
prowadzi to do problemów).
http://pastebin.com/brhifqCC
29 lis 15:52
Godzio:
Nic się nie zmienia

A nie masz może innego sposobu na to ?
29 lis 16:02
Godzio:
Usunąłem wszystko i zostało tylko:
\mdfsetu
√backgroundcolor=lila
I zrobiła się ramka dokoła, więc to już jakoś wygląda lepiej, więc myślę że może tak zostać,
nie ma co tracić czasu na to, dzięki za pomoc
29 lis 16:04