Określ niewiadome układu równań
Janek 100: Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania z trzema niewiadomymi
a+b+c =8
a2+b2 +c2 =30
z=4+x
podobnież wychodzi dwa rodzaje odpowiedzi.−ułamkowe i całkowite.Nie wiem skąd
29 lis 11:24
ICSP: z trzema ?
29 lis 11:25
ICSP: Ja tutaj widzę 5 niewiadomych.
29 lis 11:26
Janek 100: przepraszam w ostatnim wierszu powinno być: c=4+a
29 lis 12:21
edek: To już trochę ułatwia. możesz w a+b+c=8 pod "c" podstawić 4+a i to już powinno ułatwić.
29 lis 12:30
ICSP: Metoda podstawiania :
a + b + 4 + a = 8
a
2 + b
2 + (4 + a)
2 = 30
2a + b = 4 ⇒ b = 4 − 2a
2a
2 + 8a + b
2 = 14
2a
2 + 8a + (4 − 2a)
2 = 14
2a
2 + 8a + 16 − 16a + 4a
2 = 14
6a
2 − 8a + 2 = 0
| | 1 | |
3a2 − 4a + 1 = 0 ⇒ a = 1 v a = |
| |
| | 3 | |
Dla a = 1 dostajesz c = 5 oraz b = 2
| | 1 | | 13 | | 10 | |
Dla a = |
| dostajesz c = |
| oraz b = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 10 | | 13 | |
Czyli są dwie trójki rozwiązań (a;b;c) = (1 ; 2 ; 5 ) v ( |
| ; |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
29 lis 12:30
Janek 100: dziękuję bardzo za rozwiązanie układu−mnie jakos nie wychodziło.
29 lis 15:06