napięcie nici prosze o pomoc
ultraviolet: dwie masy m1=4kg m2=2kg połączone nitką umieszczono na równi ( z bloczkiem) o kacie nachylenia
30 st.
Oblicz przyśpieszenie i siłę napięcia nici ( masę bloczka i opory rychu pomijamy)
obliczyła przyspieszenie, ale nie wiem jak obliczyć napięcie nici
a=g(m1sinα+m2)/m1+m2
29 lis 09:02
daras: GG:2489859
przyspieszenie masz źle a siła naciągu wyznaczysz z II zasady dynamiki dla jednej masy
np. m1a=N−m1g lub = m1g − N zależy w którą stronę się porusza
29 lis 10:11
ultraviolet: dzięki wielkie za pomoc.
Przyśpieszenie już poprawię sama
29 lis 14:04