Punkty A i B są środkami dwóch stycznych zewnętrznie okręgów o równych promienia
kamczatka:

Punkty A i B są środkami dwóch stycznych zewnętrznie okręgów o równych promieniach. Prosta k
przechodzi przez punkt B i jest styczna w punkcie P do okręgu, którego środkiem jest punkt A.
Jaką długość mają promieni e okręgów jeżeli odcinek PB ma długość 6?
Można utworzyć trójkąt prostokątny ale co dalej ?
29 lis 08:34
irena_1:
|AB|=2r
|AP|=r
|PB|=6
r2+62=(2r)2
r2+36=4r2
3r2=36
r2=12
r=2√3
29 lis 08:42
kamczatka: ok wielkie dzięki.
29 lis 10:09