działanie na potegach i pierwsiatkach
bartek: Dane są liczby a = √5−24 dane sa liczby b = √5+24 .
a oblicz |ab−1|
b zapisz liczbę a*ba−b w postaci potegi liczby 2.
13 paź 18:18
AROB: pomagam
13 paź 23:48
AROB: | | a | | √5 − 2 | | 4 | |
I |
| − 1 I = I |
| * |
| − 1 I = |
| | b | | 4 | | √5 + 2 | |
| | (√5−2)2 | | 5 − 4√5 + 2 | |
I |
| −1I= I |
| − 1 I = I 7 − 4√5 − 1 I = |
| | (√5+2)(√5−2) | | 5 − 4 | |
= I 6 − 4
√5 I =
−6 + 4√5
| | | | 1 | | 4 | | 1 | |
= |
| = |
| * |
| = − |
| = −2−2 |
| | | | 4 | | −4 | | 4 | |
14 paź 00:07