K dzielnik
Bedoreu: a,b,k naleZa do całkowitych k ≥ 0 .Jezeli a+b i ab jest podzielne przez k to wykaz ,ze (a+b)3
jest podzielne przez k . Proszę o pomoc
29 lis 08:18
irena_1:
Jeśli a+b jest podzielne przez k, to (a+b)3 jest podzielne przez k...
Bo
a+b=nk, gdzie n∊C
(a+b)3=n3k3=k(n3k2)
Inaczej:
(a+b)3=a3+b3+3a2b+3ab2=(a+b)(a2−ab+b2)+3ab(a+b)
Pierwszy ze składników dzieli się przez (a+b), czyli dzieli się przez k.
Drugi składnik dzieli się przez ab, czyli dzieli się przez k.
Suma liczb podzielnych przez k jest liczbą podzielną przez k.
29 lis 08:34
Bedoreu: Dzieki
29 lis 08:38